niedziela, 18 listopada 2012

Roladki z polędwiczki wieprzowej z aromatycznymi suszonymi pomidorami






Porcja dla 2 osób;
Czas przygotowania: ok. 45min.



Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • kilka suszonych pomidów
  • ser feta
  • 1 ząbek czosnku (ja dodałam 2, bo uwielbiamy ten smak;)
  • tymianek, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • sznurek do zawinięcia  




Wykonanie:

Do wykonania roladek najlepszy będzie duży kawałek polędwiczki, ponieważ łatwiej z niego uzyskać odpowiedni płat mięsa. Polędwiczkę myjemy, pozbywamy się błon i tłuszczu, osuszamy papierowym ręcznikiem., Mięso nacinamy najpierw wzdłuż - w mniej więcej 1/3 szerokości. Następnie mięso obracamy na drugą stronę i ponownie wykonujemy nacięcie, ale tym razem po przeciwnej stronie. 
Tak przygotowane mięso rozkładamy na desce, nakrywamy folią i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa lub poprostu  rozgniatamy ręką - chodzi o to żeby nie uszkodzić mięsa.




Suszone pomidory pochodzą z mojej domowej spiżarki, a przepis znalazłam na tej stronie - jak suszyć pomidory?  Pomidory przechowywałam według wskazówek w zamażarce, więc przed użyciem rozmrażam je, dodaję ulubione zioła i oliwę.



Ser feta kroimy w grubsze kawałki, razem z pomidorami i posiekanym czosnkiem układamy na brzegu mięsa, wcześniej posypanego tymiankiem. Całość zawijamy, związujemy sznurkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.








Roladki obsmażamy z każdej strony na patelni, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min. w temp. 170-180 stopni. Roladki można pozostawić pod przykryciem jeszcze przez kilka minut żeby aromaty przeszły całe mięso.

Przed podaniem zdejmujemy sznurek i kroimy na równe plasterki, by wyeksponować kolorową i aromatyczną zawartość:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz